Hur hemsk kan en människa bli?

Jag läste en artikel idag i DN om att det var någon snubbe på 70-talet som utförde tester för att se hur långt en människa kan gå med att skada andra människor.

Testet gick till så att en "elev", som i själva verket var en proffisionell skådespelare, skulle lära sig ett antal ord, och försökspersonen trodde den gav "eleven" elstötar så fort den sa fel. Undervisningen började lätt på 15 volt och försöks personen kunde höja voltantalet. Vid 150 V började "eleven" skrika och säga att den hade hjärtsmärtor. Stötarna kunde ökas till 450 V och 4 av 5 försökspersoner (82 % av försökspersonerna) fortsatte ända upp till 450 V, fastän "eleven var i stora smärtor".


Hur hemsk får man inte vara? Att en på fem lägger av vid 150 V för att den skadar "eleven", och att resten är så grymma mot andra. Inte njuter folk av att se andra torteras? Inte konstigt att så många dör varje dag när 4 av 5 kan gå hur långt som helst.


Testen har gjorts om på senaste tiden, men av etiska skäl gick "stötarna" bara till 150 V. Ändå var 70 % av försökspersonerna redo att gå vidare efter 150 V.


Jag såg den senaste Batman filmen igår, och då gör Jokern (spelad av Heath Ledger) allt bara för "görandets skull". Han är grym mot andra för att han typ kan.


Människor kan vara hemska. Tänk på era med människor säger jag bara.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0